Doseren met eiwitten

Een teveel aan eiwit is schadelijk, maar te weinig eiwit kan ook voor problemen zorgen. Een teveel aan eiwit kan een overbelaste nier veroorzaken. De nier zal te veel afvalstoffen moeten afvoeren waardoor de behoefte aan water toeneemt in verband met het lozen van deze stoffen. Er moet voldoende water genuttigd worden om uitdroging te voorkomen.
Met een tekort aan eiwit, zal het eiwit gebruikt worden als brandstof waardoor de vele andere functies van het eiwit zullen worden verwaarloosd. Het is dus van belang eiwit op een dag goed te doseren.

De hoeveelheid eiwit op een dag is afhankelijk van lichaamsgewicht, leeftijd en de toestand van het lichaam. Zo heeft een baby, nog in de groeifase, een grote behoefte aan proteinen. Als het lichaam eenmaal volgroeid is op volwassen leeftijd, is er veel minder eiwit benodigd. Echter, als iemand ziek wordt of zwanger is neemt de behoefte aan eiwit weer toe. Iemand die ziek is, moet antistoffen aanmaken waarvoor meer eiwitten zijn vereist. Een zwangere vrouw heeft de extra eiwitten nodig voor de groei van het kind en later bij de productie van melk bij het zogen.
Nog een factor die een rol speelt bij de hoeveelheid inname bij eiwit is de mate waarin het lichaam wordt belast. Bij krachttraining is er bijvoorbeeld behoefte aan extra eiwitten voor het creëren van een spiermassa. De spieren die tijdens de training worden beschadigd moeten met extra eiwitten weer worden geheeld waarna de spieren zullen groeien.