Eiwitbronnen voor vegetariërs

De aangeraden hoeveelheid eiwitten op een dag is ongeveer 60 gram per dag. Iemand die elke dag vlees of vleesproducten eet, zal aan deze proteïnen makkelijk komen. Iemand die vegetariër is, zal zijn dagelijkse hoeveelheid uit plantaardige voedingsbronnen en voedingsupplementen moeten halen. Om dit allemaal een stukje makkelijker te maken, sommen wij vegetarische voedingsmiddelen hier op die rijk zijn aan eiwitten. Deze tips kunnen overigens ook heel voordelig zijn voor vleeseters. Het is namelijk goed te variëren in bronnen van eiwitten.

Groenten
Een aantal groenten die rijk zijn aan eiwitten zijn avocado’s, broccoli, spinazie, erwten en zoete aardappel. Deze groenten bevatten per portie ongeveer 5 tot 10 gram aan eiwitten. Bonen bevatten nog veel meer eiwitten vaak wel 15 tot 30 gram van de dagelijkse hoeveelheid. Denk hierbij aan bonen zoals sojabonen, linzen en bruine bonen.

Zaden en noten
Een portie cashewnoten, sesamzaadjes, walnoten, amandelen en pistachenoten kunnen tussen de 5 tot 8 gram aan proteïnen bevatten. Ook pindakaas en andere soorten producten waarin noten zijn verwerkt bezorgen u de nodige eiwitten.

Sojamelk
Dit is voor een vegetariër een goede vervanger voor het melk van de koe. Een ander voordeel is dat een glas melk je maarliefst 8 gram aan eiwitten verschaft.

Granen
Volgranen producten zoals brood, rijst, havermout bezorgen u ook weer 5 tot 10 gram van de benodigde eiwitten op een dag.

Supplementen
Voedingsupplementen kunnen die missende aantal grammen per dag snel en effectief aanvullen. Denk hierbij aan de supplementen chlorella, maar ook de verschillende eiwitsupplementen. Chlorella wordt vaak door vegetariërs gebruikt, omdat het een hoge voedingswaarde heeft en rijk is aan plantaardige eiwitten.

,