Eiwitten: wat doen ze wel en wat doen ze niet!

Een van de meestgebruikte supplementen in de sport is eiwitpoeder. Dit poeder wordt gebruikt in de routines van bodybuilders, renners en alles wat ertussenin zit. Het staat zelfs meer en meer bekend als product dat gewichtsverlies bevorderd.

Wat doen eiwitten?

Eiwitten bestaan uit aminozuren die worden beschouwd als de bouwstenen van je lichaam. In verschillende combinaties zijn deze eiwitten van groot belang voor elke cel, elk weefsel en elk orgaan in het lichaam. Ook worden eiwitten gebruikt voor het repareren van de spieren. Handig, voor na een workout wanneer de spieren deze genezing nodig hebben voor herstel en verdere groei van de spieren. Ook zorgt het nemen van eiwitten ervoor dat een hongergevoel langer wegblijft. Dit werkt gewichtsverlies in de hand.

Wat doen eiwitten niet!

Hoewel eiwitten een directe, logische link hebben met spieren, is er geen bewijs dat het gebruik van eiwitsupplementen ook daadwerkelijk zorgt voor een betere sportprestaties. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat eiwitsupplementen niets doen aan kracht van de spieren van het bovenlichaam. Wel was er een lichte verbetering in het onderste gedeelte van het lichaam.  Hierbij moet wel gezegd worden dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat de spieren van iedereen natuurlijk anders reageren.

Eiwitten helpen wel degelijk met gewichtsverlies door het aanmaken van een hormoon die je hersenen doorgeeft dat je vol zit en geen eten meer nodig hebt. Echter, in veel eiwit-poeder zitten ook calorieën. Een teveel aan eiwitten kan dus leiden aan gewichtstoename in plaats van verlies.

 

, , , , , ,