Dieet, traditie en filosofie

Diëten worden ons in het Westen als het ware met de ‘paplepel ingegoten’. Niet dat we daar nou slanker van worden met zijn allen… Toch zijn er veel diëten waar een theorie achter zit die bepaalde voedingsmiddelen uitsluit, of bepaalde combinaties van voedingsmiddelen tot taboe verklaren. Voor ons zijn dat soort diëten tegenwoordig doodgewoon. Maar wist u dat er een hele voorgeschiedenis aan tradities en filosofieën aan voorafgegaan is? Het vegetarische dieet gaat in zijn geschiedenis terug tot een paar eeuwen voor Christus! In de loop van de eeuwen is zijn er hele stromingen ontstaan in dieetwereld die, het lijkt haast wel, sektarische vormen aannemen!

Vasten

In veel religies wordt een bepaalde vorm van vasten voorgeschreven. Dit heeft tot doel de wilskracht en het geduld van de gelovige op de proef te stellen en heeft tegelijkertijd een reinigende werking voor lichaam en geest. Maar soms werd en wordt vasten ook voorgeschreven om medische redenen. Zo werd er al in de Bijbel (Mattheus 17: 14–21) verteld over de genezing van een patiënt met epilepsie (vallende ziekte) die op voorschrift enkele dagen gevast had.

Diëten

In veel religies gelden ook bepaalde geboden of verboden die met voeding te maken hebben, moslims en joden mogen bijvoorbeeld geen alcohol of varkensvlees en een hindoe zal nooit rundvlees op het menu zetten.

Het dieet vandaag de dag

Met het dieet dat wij vandaag de dag kennen, bedoelen we eigenlijk een vermageringsdieet. Er zijn vele vormen, waarvan de meeste eigenlijk diëten zijn die afgeleiden zijn van het eeuwenoude vegetarische dieet en de diëten die begin vorige eeuw werden voorgeschreven. Dat waren vooral diëten die bepaalde combinaties van voedingsmiddelen verboden, zoals voorgeschreven door bijvoorbeeld dr. Hay en Paul Carton.

Tegenwoordig kennen we eindeloos veel diëten waarbij de diëten die een laag gehalte aan koolhydraten voorschrijven een grote plek innemen. Daar is dan ook een hele cultus rond ontstaan. Het bekendste is waarschijnlijk het Atkins dieet. De ontwikkelingen binnen de dieetwereld zijn de laatste decennia in een stroomversnelling geraakt. Dat is vooral te danken aan het bestaan van internet en de moderne technieken die de aankoop van een kant en klaar dieet, maaltijden in de vorm van poeders voor soepen en shakes en maaltijdrepen, mogelijk maken. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, wat “leefregel” betekent.  Je zou haast te dik willen zijn om erbij te horen….!