Aankomen met eiwit: spiermassa opbouwen

Het omgooien van je voedingsschema bij het opbouwen van een spiermassa is bijna net zo belangrijk als de krachttraining zelf.

Voedingsstoffen die bij de spieropbouw van belang zijn, zijn eiwit en koolhydraten. Eiwit is een gewenste voedingsstof voor het kweken van de spiermassa. Eiwitten vormen namelijk de bouwstenen van het lichaam en dragen hiermee bij aan de groei van de spieren.
Koolhydraten zijn gewenst, omdat het een makkelijke brandstof vormt voor het lichaam om te verbranden. Als koolhydraten in het lichaam niet als brandstof aanwezig zijn, zal het lichaam namelijk eiwit en vet verbranden. Bij het verbranden van eiwit wordt het spierweefsel opgeofferd en dat is bij krachttraining natuurlijk ongewenst.
Eiwitrijke producten zijn zuivelproducten zoals kwark, eieren en rood vlees. Hierbij wordt mager vlees gebruikt om bij de inname van genoeg eiwitten ongezonde vetten te vermijden. Koolhydraatrijke producten zijn volkorenproducten zoals volkorenpasta en brood, maar ook zilvervliesrijst. Andere koolhydraten producten zijn producten die veel suiker bevatten zoals fruit.

Het opbouwen van spieren kan met gewone voeding worden bereikt. Het toevoegen van supplementen bij de training en de voeding versnelt slechts het proces. De spieren worden tijdens de krachttraining beschadigd. De ontstane scheurtjes in de spieren worden door de extra eiwitten snel opgevuld waarna de spieren zullen groeien.