De rol van eiwitten in het immuunsysteem

Je immuunsysteem helpt je beschermen tegen infecties van indringende bacteriën, virussen, parasieten en nog veel meer. Dit systeem is afhankelijk van organen en cellen, maar ook van vele verschillende soorten proteïnen in de cellen die zorgen dat het immuunsysteem goed reageert op een van deze indringers. Nu het weer kouder wordt buiten, is het van belang dat je je immuunsysteem sterk houdt om verkoudheid of griep te voorkomen! Proteïnen worden op een aantal manieren door het immuunsysteem in het lichaam gebruikt.

Antilichamen

Antilichamen zijn eiwitten die zich in de bloedsomloop bevinden. Zij zijn benodigd voor een hele belangrijke functie van het immuunsysteem. Deze eiwitten plakken als het ware een soort sticker op gevaarlijke indringers in het lichaam zodat het immuunsysteem hier goed op kan reageren.

MHC

Major histocompatibility complexes zijn ook eiwitten die het immuunsysteem gebruikt, maar deze bevinden zich niet in de bloedsomloop. Deze eiwitten bevinden zich op de oppervlakte van cellen. Ook deze eiwitten alarmeren het immuunsysteem als er een indringer in de cel zit waarop het immuunsysteem vervolgens reageert.

CD3

T-cell co-recepter CD3 is een eiwit die een iets andere rol in het immuunsysteem heeft. Ook zij activeren het immuunsysteem bij indringers, maar ze spelen ook een belangrijke rol in de werking van het brein.

Voor het behouden van een goed immuunsysteem is het aanhouden van een dieet met voldoende eiwitten belangrijk. Je immuunsysteem heeft geen enorme hoeveelheden eiwitten nodig waardoor een normaal, gebalanceerd dieet vaak voldoende is om het immuunsysteem goed op peil te houden.

 

, , , , ,